2/23/10

Comenius in local ALAVIESKA-LEHTI newspaper 15. 10. 2009 in Finland

Comeniusmatka Portugaliin 4. – 10. 10. 2009






Tämän lukuvuoden alussa alkoi Alavieskan yhtenäiskoulussa keskiviikkoisin koulun jälkeen pyöriä Comenius- kerho, se on EU:n rahoittama projekti jossa opetellaan tutustumaan eri yhteistyömaiden kulttuuriin ja koulumaailmaan. Yhteistyömaita ovat: Iso- Britannia, Ranska, Espanja, Italia, Portugali ja Suomesta Merijärven yläaste ja Alavieskan koulu. Ensimmäinen matka Portugalin Santo Tirsoon oli suunnattu opettajille, mutta suomalaiset koulut saivat luvan ottaa kaksi oppilasta mukaansa. Tarkoitus oli asua isäntäperheissä ja kierrellä heidän mukanaan eri kohteissa pitkin Santo Tirson seutua. Matkalle lähti siis yhteensä neljä oppilasta ja kaksi opettajaa.



1.päivä, Lauantai 3.10.

Matkamme merijärveläisten Tarleenan, Marjutin ja Jaana opettajan kanssa alkoi lauantainai-iltana,kun lähdimme yöjunalla Tikkurilaa päin,mistä sunnuntai-aamuna lähti lentokone kohti Frankfurtia,jossa vaihdoimme konetta.Matka sujui kaikin puolin hyvin.



2.päivä, Sunnuntai.

Vihdoin perillä. Lentokentällä meitä oli vastassa Portugalin Comenius- vastaava opettaja ja isäntäperheemme. Jotkut isäntäperheiden vanhemmista eivät osanneet englantia ollenkaan,mikä tuotti alussa hieman ongelmia. Perheiden tytöt osasivat onneksi ihan kohtalaisesti englantia ja olimme saaneet kouluilta Portugalin sanakirjat, eli keskusteluakin saatiin aikaan.



3.päivä, Maanantai.

Matkasimme Portoon. Portoon lähdimme aamutuimaan junalla, matka ei ollut turhan pitkä, ja pääsimme ajoissa itse kaupunkiin. Portossa kiertelimme turistibussilla nähtävyyksiä. Vaikka Porto on Portugalin toiseksi suurin kaupunki, siellä oli yllättävän paljon vanhaa jäljellä kuten esimerkiksi asuintaloja ja kirkkoja. Mutta uuttakin löytyi.



4.päivä, Tiistai.

Menimme isäntäperheen tyttöjen kanssa kouluun.

Koulu oli miellyttävä kokemus,sillä oppilaat olivat todella mukavia ja kiinnostuneita meistä, ja vaikka luokka jossa olimme olikin tytövaltainen, luokkahenki oli todella myönteinen.

Koulu oli aivan erilainen verrattuna suomalaisiin kouluihin: Koulussa oli monta eri rakennusta,joissa luokat sijaitsivat.Tunnin alkua odotettiin ulkona luokan edessä olevassa "betonikarsinassa".Oppitunnit kestivät yleensä 90 min.Ruokatunnit kestivät ainakin 1,5 tuntia, ja sen aikana sai käydä kotona tai mennä keskustaan.Sai toki jäädä koulullekin syömään ja oleskelemaan.Jos koulu alkoi aamulla, se alkoi noin 8.30, mutta suuren oppilasmäärän vuoksi koulua saattoi olla vain iltapäivällä.Pisimmillään koulu loppui vasta 18.30.



5.päivä, Keskiviikko.

Koulua oli vain aamupäivästä. Huomasimme,että opettajatkaa eivät oikeen osanneet puhua englantia, joten oppitunnit alkoivat käydä todella tylsiksi. Iltapäivällä lähdettyämme pois koulusta menimme katsomaan läheistä linnaa ja siinä ohessa olevaa puolustus rakennelmaa. Kun jäi vielä aikaa, kävimme myös katsomassa 1000 vuotta eKr vanhaa roomalaista rauniota, josta ei ollut enää paljoakaan jäljellä.



6.päivä, Torstai.

Aamulla kävimme katselemassa paikallisten suosimia rantoja, jotka sijaitsi muutaman kilometrin päässä Portosta.Aurinko paistoi ja oli ihanan lämmintä! Kuin Suomen kesä. Iltapäivällä menimme kouluun. Illalla mentiin kaikki isäntäperheineen yhdessä illallisella ulkona. Ilta venyi jo yön puolelle, kun kiersimme myös ruuan jälkeen hieman kaupungilla.



7.päivä, Perjantai.

Viimeinen päivä koulussa. Koulupäivä sujui normaalisti, mutta oli ikävä lähteä pois koulusta,kun oli kiintynyt paljon luokkaamme ja muihin oppilaisiin.

Illalla kävimme taas koko isolla porukalla ulkona syömässä, tällä kertaa oli myös opettajat mukana illallisella.



8.päivä, Launatai.10.10.

Herätys kello neljän aikaan aamulla ehtiäksemme Porton lentokentälle ennen klo 6.50, jolloin lento lähtisi.Siellä sanoimme hyvästit rakkaille perheillemme ja alkoi pitkä kotimatka.Samalla tavalla kuin tullessamme vaihdoimme konetta Frankfurtissa ja Tikkurilasta matkasimme junalla Ylivieskaan,jossa olimme jo ennen puoltayötä.



Mitä me nyt tästä saimme...

...Paljon uusia ystäviä,

...opimme tuntemaan Portugalia ja Porton seutua, kulttuuria ja historiaa tarkemmin,

...löysimme paljon uusia ruokia joita kannattaisi kokeilla myös Suomessa,

...opimme, että Portugalissa on halpaa

...Vaikka sää olikin aika sateinen, siellä ei ole kylmä ja upea maa siinäkin valossa

...Portugalissa ei ole talvisin lunta kuin yhdessa paikassa jota kutsutaan suomeksi tähtivuoreksi.

...Ja todella mukavan muiston mieliimme loppu iäksi.



Tehnyt Kirsi Anias ja Sonja Takalo

No comments:

Post a Comment